Ho Chi Minh City and Mui Ne Trip (4D 3N)




As salam,


Baru je sempat nak update my latest trip ke Ho Chi Minh City (HCMC) and Mui Ne last month. We went for 4 day 3 night. HCMC and Mui Ne ini kira berlainan daerah lah. Kitaorang ambil flight KL ke Ho Chi Minh (perjalanan 2 jam if im not mistaken). Then dr HCMC tu ke Mui Ne kami ambil sleeper bus (perjalanan ambil masa 5-6 jam, penat betul rasa badan naik bas tu serius tak selesa).


Untuk perbelanjaan kasar kat sana, sy just kira untuk ticket flight and hotels je. hehe.
Flight kami dapat RM 593.80/2 pax (return) and hotels, RM 215.20 (3 nights - 2 nights at Lele Hotel, HCMC and  1 night at Phuong Nam Guest House, Mui Ne).


Dekat HCMC tu makanan halal senang je cari cumaaaaaa mahalllll. Lagikan la area Malaysia Street (depa yang namakan hehe), dekat area Ben Thant Market. Nak tak nak, makan je lah walaupun mahal. Nak shopping, memborong korang pergi je Ben Thant Market and tawar-menawar sampai harga yang korang nak beli. Jangan dah tawar-tawar sampai habis sekali tak jadi beli, memang marah lah depa hehehe. 

Ni kitaorang try makan dekat Restaurant Hjh Basiroh. Next day tu ada je makan tempat lain tapi lupa dah nama kedai and harga lebih kurang je mahalnya. 


Okay selama kami dekat sana, our main transport which is GRAB only. senang and murah. Untuk first day kami just pergi Notre Dame Cathedral (Red church), tak de buat apa pon just tengok dari luar je. sebab yelah, kita pon tak tahu nak buat apa dekat church hehehe. so sebelahnya ada Central Post Office, tu yang kami jenjalan dalam tu. Ala tengok setem depa dengan sejarah-sejarah gitu lah. And memang dalam tu ada pejabat pos yang tengah operation pon. Kiranya macam masuk pejabat pos KL tu and tapi ade mini muzium pasal pejabat pos gitu lah. Tak de yang menarik pon dalam tu. so kitaorang sebelah central post tu, ada la mcm book and art street. 




Lepas tu pergi The Cafe Apartment, dia macam apartment lama tapi ada more than 30++ shop (cafe, saloon and kedai apa tah lagi dalam tu). Kat sini lupa lah berapa tingkat, ada 9 ke 11 tingkat tah. pastu nak naik lift tu pon kena bayar, ada chargenya. sigh ! nak tak nak kan, takkan lah nak menapak satu tingkat ke satu tingkat. Kat sini kena pandai cari lah kedai halal, halal cop nya memang takde tapi ada je depa tak serve alcohol and no pork. 



Okay dekat Mui Ne pulak, kitaorang ambil pakej dekat guest house yang kitaorang duduk tu. Pakej tu cover 4 tempat (White sand-Red sand-Fishing village and Fairy stream). For me lah kan, tak ada yang best pon tempat-tempat ni hehe.


Okay bawah ini, saya ada share ape itinerary kitaorang selama ada kat sana. 





For more videos and pictures saya ada share dekat my instagram, Leen Najib.